Veselé recepty – nápady na vaření s dětmi

Připravit na stůl zdravé a chutné jídlo pro děti nemusí být pro rodiče tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Zde je pět receptů, které vám pomohou užít si zábavu při vaření a jídle s dětmi.
Vaření a pečení s dětmi
Vaření a pečení s dětmi je někdy malou, nebo i větší výzvou, která zahrnuje chaos v kuchyni a zašpiněné oblečení. Pokud však máte trochu trpělivosti a hodně času, zjistíte, že společné vaření a pečení s dětmi je velmi zábavné.
Výhoda: Vařením dětských pokrmů mohou děti trénovat své motorické dovednosti a zároveň se něco dozví o receptech, potravinách a jejich přípravě.
V jakém věku jsou děti připraveny pomáhat v kuchyni, se dítě od dítěte liší: některé děti umí krájet zeleninu tupým nožem už ve třech letech. Jiné jsou v tomto věku ještě příliš živé a používají příbor spíš jako hračku. Děti ale už od útlého věku umí vydatně pomoct s mytím a osušením zeleniny, mícháním, ochutnáváním a dochucováním pokrmů.
Správné plánování je důležité zejména při společném vaření a pečení! Nejprve si naplánujte, co chcete uvařit, upéct a vyzkoušet. Pak si vše koupíte a můžete se pustit do práce.
Důležitých je několik pravidel: vše se řídí podle toho, co řeknou rodiče, děti by neměly pobíhat po kuchyni a neměly by si hrát s ostrými předměty. Stejně tak by měl být pro děti tabu sporák.
Tip: Proto si ideálně předem promyslete, které úkoly může dítě při vaření vykonávat a připravte mu v kuchyni jeho vlastní pracovní místo.
Skvělý nápad: barevné ledové kostky
Jak známo, jíme a pijeme i očima. Podle tohoto receptu zaujme každý nápoj na první pohled: ledové kostky s ovocem. Hodí se pro ně zejména borůvky, maliny a lístky máty. Vložte je do formy na kostky ledu, naplňte vodou a šup s nimi do mrazáku. Nejenže vypadají pěkně, když jsou zmražené, ale ke konci k jídlu přidají ještě i sladkou tečku.

Blesková ovocná zmrzlina
Když svítí sluníčko a vy si užíváte čas na zahradě nebo na balkoně, není nic lepšího než lahodná zmrzlina – obzvlášť pokud je domácí! Příprava je velmi rychlá a zábavná a přesně víte, co v ní je.
Potřebujete:
- 500 g mraženého ovoce
- 200 ml smetany nebo mléka
- moučkový cukr podle sladkosti ovoce
Jednoduše vložte ingredience do mixéru, intenzivně mixujte, dokud nezískají požadovanou konzistenci, a vychutnejte si zmrzlinu!
Tip: Pro veganskou verzi můžete použít také mražené plátky banánu a trochu vody místo mléka nebo smetany.

Domácí chipsy z červené řepy
Chipsy nemusí být vždy jen z pytlíku. S čerstvou červenou řepou si můžete snadno připravit chipsy sami. Tato červená zelenina také zajišťuje skvělou barvu chipsů. Jejich příprava je také velmi snadná a nepotřebujete k ní žádné složité recepty.
Postup:
- Červenou řepu omyjte, odřízněte konce a neoloupané bulvy nakrájejte na co nejtenčí plátky.
- Rozložte je na pečicí papír na mřížce v troubě (ne přes sebe) a potřete je trochou oleje.
- Pečte v troubě při 180 °C asi 40 minut, dokud se okraje chipsů mírně nezkroutí.
- Křupavé jsou až po vychladnutí. Poté je podávejte s mořskou solí a vychutnávejte.
Tip: Při přípravě si raději vezměte rukavice a zástěru, protože šťáva z červené řepy se špatně umývá.

Chléb na dřívku
Ideální svačinou u táboráku je samozřejmě chléb na dřívku. Příprava netrvá dlouho a můžete prakticky sledovat, jak se chleba peče.
Potřebujete:
- 400 g mouky
- 300 ml mléka
- 2 lžíce oleje
- 1 balíček sušeného droždí
- 1 lžíce cukru
- ½ lžičky soli
Jak na to:
- Ingredience smíchejte a vypracujte hladké těsto.
- Těsto přikryjte a nechte ho na teplém místě asi 15 minut kynout.
- Pak jej rozdělte na 12 dílů a vyválejte z nich pruhy těsta dlouhé asi 20 cm.
- Pruhy těsta omotejte kolem dlouhého dřívka a opékejte asi 10 minut ve výšce cca 20 cm nad žhavými uhlíky (ne nad otevřeným ohněm).
Tip: Skvěle chutná i tehdy, když těsto ještě okořeníte, například medvědím česnekem, kořením na pizzu nebo cibulí a slaninou.


Bobří sušenky
Bobr má nejraději klasické vykrajované sušenky. Může je totiž podle libosti zdobit, glazovat, poprášit moučkovým cukrem nebo slepovat marmeládou.
Co potřebujete (na 2 plechy nebo 30 až 40 sušenek):
- 250 g mouky
- 125 g změklého másla
- 120 g cukru
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- Máslo, cukr a vanilkový cukr vyšlehejte mixérem do pěny a vmíchejte vejce.
- Postupně přidejte směs mouky a prášku do pečiva a rychle vypracujte těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte ho alespoň na hodinu do chladničky.
- Poté můžete těsto rozválet na pomoučněné ploše a vykrajovat sušenky.
- Sušenky položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 8 až 10 minut.
- Když sušenky zcela vychladnou, můžete je libovolně ozdobit.






